Προστατέψετε τα μάτια των παιδιών σας από τον ήλιο

01 Ιουνίου 2018

Στο παιδί σας αντηλιακό βάζετε! Γυαλιά ηλίου βάζετε;

Όλοι χρησιμοποιούμε αντηλιακό για να προστατεύσουμε το δέρμα των παιδιών μας από την βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία ωστόσο οι περισσότεροι γονείς αγνοούν τη χρήση γυαλιών ηλίου στα παιδιά τους και πόσο βλαβερές είναι οι συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας στα μάτια.

Οι βλαβερές συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας στα μάτια και στο δέρμα είναι αθροιστικές, κάτι που σημαίνει ότι ο κίνδυνος για εμφάνιση σοβαρών παθήσεων είναι διαρκής και αυξάνεται συνεχώς. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την βαρύτητα που έχει η αντηλιακή προστασία των ματιών και του δέρματος στα παιδιά.

Ειδικοί λένε ότι δεδομένου ότι τα παιδιά περνούν συγκριτικά με τους ενήλικες περισσότερο χρόνο κάτω από τον ήλιο, μέχρι και 50% της συνολικής έκθεσης της ζωής ενός ατόμου στην υπεριώδη ακτινοβολία γίνεται μέχρι την ηλικία των 18 ετών.  Επίσης, πρέπει να τονίσουμε ότι τα παιδιά και οι έφηβοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις ακτίνες του ήλιου, λόγω του ότι ο φακός του ματιού τους είναι πιο διαυγής και δεν μπορεί να φιλτράρει την υπεριώδη ακτινοβολία τόσο αποτελεσματικά όσο οι ενήλικες, προκαλώντας βλάβη στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Το μέσο παιδί παίρνει σε περίπου τρεις φορές την ετήσια έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του μέσου ενήλικα , ενώ εκτιμάται ότι το 25 % της έκθεσης της ζωής ενός ατόμου συμβαίνει πριν την ηλικία των 18 .

Σιγουρευτείτε ότι τα παιδιά σας χρησιμοποιούν καλής ποιότητας γυαλιά ηλίου για την προστασία των ματιών τους.